Menu

Sint-Jozefhoeve zet in op sociale tewerkstelling

5 maart 2020

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt bij Sint-Jozefhoeve hoog in het vaandel gedragen. Niet enkel ecologisch proberen we ons steentje bij te dragen, ook op het vlak van sociale tewerkstelling zetten we ons in. Sinds 18 juni 2018 is Maarten Huybrechts op de Sint-Jozefhoeve aan de slag.

sociale tewerkstelling op de Sint Jozefhoeve in Balen

 

Investeren in opleiding loont

Sociale tewerkstelling doen slagen vereist wat doorzettingsvermogen en planning, maar je krijgt er heel wat voor terug. Maarten kwam aan boord toen we extra handen konden gebruiken op het melkveebedrijf. Hij krijgt de tijd om te leren en de dingen op zijn manier te doen. Een duidelijke lijst maakt het werk overzichtelijk en helder.

Van 7 uur tot 15 uur werkt Maarten mee op de boerderij en zorgt hij voor het voederen van de koeien, het bedienen van de melkrobot en het maken en vervangen van de filters. Vaak repetitieve taken maar die zijn hem op het lijf geschreven.

Toch is er meer dan voldoende afwisseling, en voegen we geregeld nieuwe dingen aan het takenpakket toe. Maarten: “Ik doe de verschillende taken dikwijls alleen, omdat Luc het te druk heeft. Dat vind ik niet erg want ik werk graag alleen. Samen met de dieren of met de machines op het veld”.

 

De pluspunten van sociale tewerkstelling

Zaakvoerder Luc heeft een duidelijke visie op het aanwerven en begeleiden van medewerkers. “Het kost in de beginfase best wat tijd om je medewerkers zaken aan te leren, maar dat betaalt zich dubbel en dik terug. De Vlaamse Ondersteuningspremie – die krijg je van de overheid als je iemand aanwerft die in aanmerking komt voor sociale economie – is mooi meegenomen, maar mag geen drijfveer zijn op zich.

Kies je voor sociale economie, dan weet je dat een taak misschien net iets langer kan duren. Maar als die goed wordt uitgevoerd, is dat geen probleem”, besluit Luc.

Maarten: “Toen ik bij De Sprong werkte, zag de buitenwereld me niet altijd als een ‘echte werknemer’ aan omdat ik ‘maar’ bij De Sprong werkte. Terwijl we daar zeer nuttig werk leveren en het dankzij goede begeleiding de ideale springplank was naar de reguliere arbeidsmarkt. Nu ik bij Sint-Jozefhoeve in de privé werk, ziet de buitenwereld mij als een ‘echte werknemer’, wat mij dan ook meer zelfvertrouwen geeft.”

Kom jij met de school de taken van Maarten van naderbij bekijken? Boek je schooluitstap vandaag nog.