Menu

Melk als motor voor ontwikkeling in het Zuiden

19 februari 2014

 

Melk en zuivelproducten hebben een enorm potentieel om het voedingspatroon in het Zuiden te verbeteren. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een nieuwe publicatie. “Melk en zuivel kunnen als onderdeel van een gebalanceerd dieet vooral voor kinderen een belangrijke bron van proteïnen, vet en energie zijn”, aldus de FAO.

 

De FAO spoort overheden aan om melk en zuivelproducten toegankelijker te maken voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. “Melk en zuivel zijn rijk aan micronutriënten die cruciaal zijn in de strijd tegen ondervoeding in ontwikkelingslanden, waar het dieet van de armen vaak te veel gebaseerd is op zetmeel en granen en het dieet te weinig gedifferentieerd is”, zegt Ellen Muehlhoff, Senior Nutrition Officer van de FAO.

Bovendien moeten arme gezinnen geholpen worden om ook thuis melk te produceren. Dat kan met koeien, maar evengoed met geiten, schapen, of zelfs lama’s, ezels en rendieren. “Kleinschalige melkveebedrijfjes kunnen het leven van een arm gezin drastisch veranderen”, zegt Anthony Bennett, van de FAO. “Akkerbouwers worden maar één of twee keer per jaar betaald, terwijl melkveehouders hun product dagelijks verkopen en dus ook dagelijkse inkomsten hebben om voedsel, kleren en schoolmateriaal te kopen voor hun kinderen.”

Wereldwijd verdienen 150 miljoen gezinnen, of ongeveer 750 miljoen mensen de kost met melkvee. Het merendeel van hen in ontwikkelingslanden. Volgens schattingen zou de zuivelconsumptie in ontwikkelingslanden met 25 procent toenemen tegen 2025 door de bevolkingsgroei en stijgende inkomens. “Maar de meest kwetsbare gezinnen zullen ook in 2025 geen of onvoldoende toegang hebben tot zuivel, en daar ligt de grootste uitdaging voor overheden”, besluit Bennett.

bron VILT