Menu

Chinezen doen elkaar Belgische melk cadeau

22 november 2013

Dat China meer en meer tuk is op melk en melkproducten,  dat merkten we onder meer al aan de stijgende internationale melkprijs  en het acute melkpoedertekort in Nederland door illegale Chinese import,  enkele maanden geleden. Ook de Belgische melkproducenten lijken nu hun  weg gevonden te hebben naar het land van de draak: de export van  melkpoeder verviervoudigde.

 

Nooit eerder werd er vanuit ons land zo veel melkpoeder en verse melk naar China geëxporteerd. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een verviervoudiging. De Belg verbruikt gemiddeld tien keer meer melk dan de Chinees, maar daar lijkt verandering in te komen. De Chinese overheid is melkconsumptie stevig aan het promoten: ze raadt haar bevolking aan om minstens één glas melk per dag te drinken.

Maar de Chinese zuivelindustrie kreeg de laatste jaren enkele flinke klappen te verwerken. Het ene schandaal volgde het andere op, waardoor de regering zich genoodzaakt zag liefst 400 van de 1.200 zuivelbedrijven in het land te sluiten. Een draconische maatregel, die het vertrouwen van de Chinese consument echter niet volledig kon herstellen. En daardoor is de vraag naar geïmporteerde babymelk of poedermelk sterk gestegen.

Ingevoerde melk is intussen een statussymbool geworden in China. Ook de Belgische verse melk en melkproducten profiteren daarvan. “Onze verse melk heeft in China een luxestatus”, zegt Eddy Leloup van Milcobel. “Chinezen doen elkaar zelfs melk cadeau, zoals wij elkaar een fles wijn cadeau doen. Bovendien worden de drankkartonnen niet aangepast: net zoals wij liefst het originele etiket op een fles wijn willen, houden Chinezen van een drankkarton met een Nederlands opschrift.”

Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) schat dat er dit jaar al 200 containers met Belgische consumptiemelk naar China werden verscheept. “En dan zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar ook al 200 containers Belgisch melkpoeder vertrokken, goed voor 3.400 ton. Dat is vier keer meer dan in 2012, toen België 800 ton leverde aan Peking.”

Die cijfers lijken in verhouding tot onze totale productie van 150.000 ton melkpoeder per jaar relatief klein, maar voor onze melkveehouders is het potentieel enorm volgens Debergh: “Tot nu toe voerden we bijvoorbeeld veel kaas in, waardoor we steeds een negatief uitvoersaldo hadden. Maar ik verwacht dat dit binnen enkele jaren zal omslaan in een positief saldo, eens de melkquota in 2015 worden afgeschaft en we meer gaan produceren.”

bron Het Laatste Nieuws | beeld VLAM